pirsum1

רעיונות לפעילות בחודשים אלול - תשרי



שנת הלימודים הבעל"ט תיפתח זמן קצר לאחר ראש חודש אלול.  המשמעות היא שיש יותר מחודש להתכונן לראש השנה ולחגי תשרי.  כדי לנצל את הזמן הזה כדאי לתכנן מראש את הפעילויות הלימודיות לתקופה זו.  להלן לקט של פעילויות שונות המתאימות לחודש אלול ולחגי תשרי:



א.  פגוש את הרב ולימוד אודות הרבנים

בחודש אלול חלים ימי הזיכרון של כמה דמויות חשובות ביותר. ניתן להתחפש לאחד מהדמויות ולבקר בכיתות תוך כדי סיפור תולדות חיים או לסדר ביקור של הרב האורח בכנס פתיחת שנת הלימודים.

ג' אלול - הרב קוק
י"ג אלול הבן איש חי
כ"ד אלול החפץ חיים
כ"ד אלול הרב בן ציון מאיר חי עוזיאל
יש מידע על כולם בעמודי הדמויות ולכולם לבוש מיוחד שיכול לחזק את האפקט של הצגת יחיד קצרה (שרטיימל לרב קוק, בגד הראשון לציון לרב עוזיאל וכדומה).

ב.  סליחות בית ספריות

בבית ספר "אריאל" שבטלמון אנו עורכים כל שנה סליחות בית ספריות.  המארגן המרכזי הוא ר' יהודה פויסט מחנך כיתה ו' ורכז חברתי ותורני של בית הספר.    האבות (וגם חלק מהאמהות...) והילדים (יש גם אחים הקטנים יותר והגדולים יותר...) מתאספים ב– 22:30 באחד מבתי הכנסת המרכזיים של הישוב.    השעה מוקדמת אבל היא נקבעה לאחר התייעצות עם רבני הישובים.  הרבנים פסקו שבשעת הדחק, כאשר קשה לאסוף את הציבור מאוחר יותר, וכך אכן המצב, מותר.  פותחים בדברי התעוררות (לכל הגילאים) מפי רב ביה"ס ואז אומרים סליחות לפי נוסח משולב לכל העדות שצולם ונערך במיוחד בבית הספר. 
על הבימה עומדים שני חזנים, אחד מעדות המזרח ואחד אשכנז, שתיאמו ביניהם את הקטעים עד שהחזנות והפייטנות יוצאת בהרמוניה מלאה.  כל הציבור שר ומתפלל, ויוצאים כולם (הורים וילדים) עם הכנה טובה של תפילה ויראת שמים לימים נוראים.   (הרב צורי קטן, בי"ס אריאל, טלמון)

ג.  תחרות בניית דגמי סוכות

פעילות זו יצירתית ומהנה.  לקראת ראש השנה תשס"ה חילקתי לתלמידים רשימת סוכות שונות המתוארות במשנה ובהלכה.  לכל סוכה היה מקור בקצור שולחן ערוך או במשנה מסכת סוכה.  התלמידים היו צריכים להכין דגמי סוכות לפי ההלכה.  הודעתי לתלמידים שיש שלשה מדדים לבדיקת הסוכות:
1.   באיזו מידה הדגם משקף את המקרה המיוחד במשנה או בהלכה?
2.המקורות שהילדים צירפו לכל סוכה.
3.יצירתיות ומקוריות הדגם.
ביה"ס היה מוצף דגמי סוכות בכל הגדלים, מכל החומרים העולים על הדמיון ולפי המקרים המעניינים ביותר בהלכה.   לדוגמא:  היה דגם העשוי ממרשמלו על שיפודים, דגם של "סוכת חוץ לארץ" עם גג נפתח להגנה מהגשם ועוד.  (צבי האריס)

(כמו"כ ניתן לערוך תחרות יצירת קישוטים בכמה סגנונות, ראה כאן תחת חג הסוכות)

ד. סיור סוכות והעונה בנאות קדומים.

בנאות קדומים יש תערוכת סוכות (גדולות) מכל הסוגים.  לפרטים- נאות קדומים.

08-977-0779
כדאי לבדוק את מידת ההתאמה של דפי המקורות והתוכן לפני הסיור. להוסיף דפי מקורות משלכם ברמה מתאימה לחינוך הדתי. 

ה.  סיור סליחות בעיר העתיקה

בעשרת ימי תשובה תשס"ה קיימנו פעילות של "סיור סליחות" בבי"ס ממ"ד שמשוני במודיעין. קראנו לטיול "תשובה ותפילה וצדקה", ואכן הפעילות התבצעה בשלש תחנות, כאשר בכל תחנה צוות המורים הציג הצגה לילדים על מהות התחנה, ואחר כך הם קיבלו הסבר קצר על המקום. כך למשל, בתחנת "תשובה" הוצג סיפור על ילד שמתנהג בצורה לא יפה לאימו, ומחליט אח"כ לשוב ממעשיו הרעים. תחנה זו בוצעה במקום של "בתי הכנסת הספרדיים".
בתחנת "תפילה" הוצג סיפור על קהילת יהודים בספרד לפני 800 שנה שעמדה בפני גזירה קשה מהסולטן, וכל הקהילות היהודיות (כולל קהילה מירושלים) עשו יום תפילה ועצרת,
ואכן הגזירה התבטלה. תחנה זו קוימה בקרדו. תחנת "צדקה" סיפרה על קבצנית שסיפרה לילדים על מצבה הטוב בזמנים עברו ועל נפילתה וחייה הקשים. קיימנו מצוות "צדקה" הלכה למעשה, וכל ילד "נתן צדקה" למורה ה"קבצנית", ומיד אחר כך נתנו את הכסף לעניים "אמיתיים" שבסביבה.
הסיור הסתיים בתפילת שחרית משותפת עם ההורים בכותל המערבי.
החוויה היתה מרוממת ומגבשת את קהילת בית הספר בצד החינוכי-ערכי, והיתה מוצלחת ביותר.  (הרב אלישע פלס, ממ"ד חדש שמשוני, מודיעין)

ו.  סימנים

פתיחת שולחן "סימנים" לפי המנהגים השונים.  מתאים גם ללימוד נושא ברכות וקדימה בברכות. 
אפשר לשלב את "סעודת הסימנים" עם עבודה קטנה, בה התלמידים מלקטים מנהגי סימנים מהבית ומשכנים מעדות שונות. 

ז. שיחות של הרבנים המקומיים
חודש אלול ועשרת ימי תשובה זהו זמן טוב להפגיש את תלמידי בית הספר עם דמויות רבניות מהאזור.  רבני הישובים, למרות היותם עסוקים בענייני הקהילות בדרך כלל מעוניינים למצוא את הזמן לשוחח עם תלמידי בתי הספר.  

ח. חידון משניות או הלכות החג
אפשר לבחור משניות נבחרות ממסכת יומא, ראש השנה או סוכה, ללימוד עצמי לקראת חידון.  אפשר לערוך "חידון קטן", בלי שלב ציבורי, אלא במבחן בכתב בלבד.  אפשר גם לבחור "זוכים" (מקום ראשון +שני) מכל כיתה, ולתת צ'ופר לכל המשתתפים.   חשוב להגדיר בדיוק את המשניות או ההלכות הכלולות. 
פעילות נלווית יפה יכולה להיות לימוד בהפסקות לקראת החידון. 

ט. פעילות של מכון המקדש.
מכון המקדש מציע מגוון פעילויות הקשורות לחגים ולספרי החומש.  לפרטים:
midrasha@temple.org.il
www.temple.org.il

חיפוש פנימי באתר

Loading