בס"ד

שאלות ותשובות טל לברכה

הרב רמי ברכיהו שליט"א

רב הישוב טלמון 

שאלות באמונה

 

יש לנו שאלות באמונה ואנו מרגישים לא טוב עם זה שיש לנו שאלות, אולי עדיף לומר לעצמנו שצריך להיות תמים ולא לשאול?

 

תשובה: אכן זו התמודדות לא פשוטה, וכבר נחלקו בזה גדולי האומה אם יש להעדיף את מי שמקבל את התורה ככתבה וכלשונה מבלי לשאול ומבלי לחקור, או שמא יש להעדיף את מי שנפשו מבררת ושואלת ולא מקבל את הדברים כהווייתם. עם זאת, אם השאלה כבר התעוררה בלבכם ואין אתם יכולים לתת לשאלה זו מנוח, אין השאלה מעידה חלילה על בעיה רוחנית. אדרבה, לשאול ולברר מוכיח את ההיפך הגמור, אנסה להבהיר זאת על פי דברים שאמרתי בשבת הגדול על ארבעת הבנים המופיעים בהגדה של פסח.

בדרך כלל אנו נוטים לומר שמבין ארבעת הבנים המופיעים בהגדה, הגרוע ביותר הוא הרשע, הן בגלל השאלה החצופה ששואל הרשע: "מה העבודה הזאת לכם", והן בגלל התגובה של בעל ההגדה לדבריו: "ואף אתה הקהה את שניו". אלא שאם כך הם פני הדברים, יש מקום לשאול מדוע הרשע מופיע בהגדה מיד לאחר החכם? על פי סדר הדברים, הרשע היה צריך להיות אחרון ברשימה, שכן דרכו של עולם הולכים מן הקל אל הכבד?

אלא נראה שבעל ההגדה רצה לומר שכל זמן שהאדם שואל הרי הוא נמצא במקום טוב, לכן החכם והרשע הם צמודים אחד לשני כיוון ששניהם שואלים. הן כך נפתחת המשנה הראשונה בש"ס (מסכת ברכות): "מאמיתי?", והתלמוד הבבלי (ברכות שם) גם הוא מגיב בשאלה: "מנלן?", וכן בפירוש הראשון של רש"י על התורה אנו מוצאים שר' יצחק מציג שאלה. המסר הוא, מי ששואל, סימן שיש בו רצון להבין ולדעת. בעיני בעל ההגדה דווקא הבן הרביעי – 'שאינו יודע לשאול' הוא הבעייתי מכולם, כיוון שאינו יודע לשאול, צריכים אנו לפתוח לו, לגרות את כוחות החשיבה ואת עולמו הפנימי לדבר ה'.

ישנם בני נוער ששואלים ומבררים, וישנם בני נוער המקבלים את דברי התורה כהווייתם. הם 'זורמים', לפעמים הם גם מדקלמים או מחקים את הוריהם ורבותיהם. דווקא מי ששואל ולא מוכן לקבל את הדברים כמות שהם ומציב שאלה, דווקא מי שלא מוכן לעשות דברים כ'מצוות אנשים מלומדה' - הרי הוא מבטא בכך רצון עמוק יותר של תשוקה להבין לדעת להזדהות ולהתחבר.

 

צריך אמנם לזכור שעם ישראל אמרו במעמד הר סיני "נעשה ונשמע", ראשית עושים, אולם גם עם ישראל לא וויתר על הרצון לשמוע ולהבין. לכן עליכם להרגיש שמחה על כך שאתם מבקשים להבין ולא להרגיש חלילה דחויים או עצובים. כשיש לכם שאלות באמונה, אתם צריכים להרגיש טוב, שכן אתם לומדים להכיר את עולמכם הפנימי ומבקשים את השם ית' גם בדרכי השכל וההיגיון. ומן השמים תבורכו.    

 

אתר רבני בתי ספר- עמוד הבית

עמוד פסקים והלכות- הרב רמי

שו"ת טל לברכה- עמוד ראשי